Suppen

SUP is een afkorting wat staat voor ‘Stand Up Paddle’, wat in een letterlijke Nederlandse vertaling 'staand peddelen' betekent. Suppen kan je het beste vergelijken met golfsurfen. Het grote verschil zit met name in de peddeltechniek en het doel. Om vooruit te peddelen bij het suppen sta je rechtop met de voeten naast elkaar in het midden van je surfplank of SUP-board en gebruik je een peddel om vooruit te komen, in tegenstelling tot het traditionele surfen waarbij je alleen je armen gebruikt om te peddelen. Het voordeel van Suppen ten opzichte van golfsurfen is dat je makkelijker en sneller over het water glijdt en meer kunt genieten van de omgeving. Daarnaast maak je makkelijk langere tochten langs de kust. Suppen kan je het beste doen op zee bij surfspots wanneer je maken hebt met kleine of matige golven. Ook op meren en rivieren met vlak water wordt steeds meer aan standup paddle surfing gedaan.

Basistechniek

De basistechniek van het Suppen heb veel sneller onder de knie dan golfsurfen. Met name door de laagdrempeligheid wint Stand Up Paddle (SUP) ieder jaar sterk aan populariteit. Het stand up peddelsurfen is onder de Nederlanders de laatste jaren alleen maar toegenomen. De relatief nieuwe surfsport in Nederland vindt zijn oorsprong in surfmekke Hawaii. Sinds het begin van de zestiger jaren werd Stand up paddle al door veel SUP-boarders met veel enthousiasme beoefend. Anno 2021 heeft 1 op de 3 huishoudens in de Verenigde Steen een SUP-board.

Materiaal

SUP-Boards: Sup-Boards lijken op surfboards en worden gekenmerkt door de unieke en innovatieve vorm van de voor- en achterkant. Elk type Sup-Board verschilt in vorm, lengte, kromming (Rocker), breedte en gewicht die met name het verschil bepalen in factoren als wendbaarheid, stabiliteit en weerstand (Glide).

Het is erg persoonlijk om te bepalen welke type Stand up Paddle board het beste bij jouw past. Dit heeft met name te maken met je niveau, gewicht en je uiteindelijke doel. Daarnaast is er nog verschil in gebruik van materiaal en daarmee ook in kwaliteit en prijs. Het Suppen kent globaal een aantal verschillende type Sup-Boards, ook wel Sups genoemd. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste en meeste voorkomende Sup-Boards.

Surf - Zoals de naam al doet vermoeden is een ‘Surf’ Sup-Board met name geschikt voor stand up paddle surfen op lichte golven op zee. De kromming van deze Sups zijn aangepast zodat je sneller bochten kunt maken en je board niet snel onder water schiet.

Touring / Recreational - ‘Touring’ of ‘recreational’ Sup-Boards zijn met name geschikt om lange tochten te maken. De Touring boards zijn wat groter en stabieler waardoor je makkelijker vooruit glijdt dan met een iets snellere en wendbare ‘Surf’ Sup-Board.

Allround - De ‘Allround’ Sup-Board is eigenlijk een ideale mix tussen een ‘Surf” en een ‘Touring’ board. Wil je kleine golven bedwingen en langere tochten maken dan sluit deze Stand up Paddle Board het beste aan op jou wensen.

Race - De smalle “Race” Boarden zijn gemaakt voor snelheid en beschikken over iets minder stabiliteit dan andere Sup-Boards. De Race Sups zijn dan ook speciaal ontworpen voor wedstrijden, ofwel voor Sup-Board racing.

Opblaasbaar - Opblaasbare of inflatable Sups zijn licht, draagbaar en de ideale ‘to-go’ keuze voor op reis. De opblaasbare stand up paddle boards zijn er in diverse maten en zitten vaak in een handige rugzak inclusief pomp en verwijderbare onderdelen. De opblaasbare SUP boards zijn over het algemeen verkrijgbaar in type ‘Allround’ en ‘Touring’.

SUP-Paddles: De peddeltechniek onderscheidt het Suppen van het Surfen. Een SUP-Paddle of Sup peddel is een belangrijk onderdeel van deze surfsport. Welke Sup Paddle past het beste bij welke type Supper? Factoren als lengte, bladgrootte, gewicht (materiaal) maar ook persoonlijke voorkeur spelen een rol in zaken als kracht en stabiliteit. Ook prijs, kwaliteit en doel (type Sup-Board) spelen een rol in de keuze van de juiste peddel.

Lengte: De SUP peddellengte hangt of van je eigen lengte, eigen voorkeur en doel. Door je juiste lengte van je Sup-Paddle in stellen zorg je voor de juiste balans in kracht en daarmee snelheid. De lengte van de paddle bepaal je door de volgende vuistregel te hanteren. Voor het SUP type ‘surf’ tel je 20 centimeter bovenop je eigen lichaamslengte, voor ‘Allround’ of ‘Touring’ plus 23 cm en voor ‘Race’ plus 26 cm. Tegenwoordig zijn er ook verstelbare SUP peddels verkrijgbaar zodat je naar eenvoudig de lengte naar persoonlijke voorkeur kunt verstellen.

Gewicht: Het gewicht van de Sup-Paddle hangt sterk af van welk soort materiaal de peddel is gemaakt. Het materiaal bepaalt met name de kwaliteit, flexabiliteit en daarmee de uiteindelijke kracht van je peddeltechniek. Des te lichter je peddel des te minder belastend is dit voor je schouder. Belangrijkste factor in deze is toch prijs-kwaliteit verhouding. Neem je een “zware” aluminium Sup-paddle en ga je voor goedkoop (beginners) of kies je voor een een lichte peddel van carbon of glasvezel en ga je voor de wat duurdere peddel.

Bladgrootte: De keuze in de bladgrootte van je Sup-Paddle hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur en fysieke gesteldheid. De grootte van het blad bepaalt met name de kracht en daarmee je snelheid. Des te groter het blad van je peddel des te sneller je kunt gaan maar het kost relatief meer kracht. Een kleiner blad gaat dus ten koste van je snelheid maar kost ook veel minder kracht.

SUP-techniek

Voordat je in het water duikt met je Sup-Board is het verstandig om je op de juiste manier voor te bereiden op het Suppen. De juiste materialen en technieken bevorderen niet alleen de veiligheid maar ook eindelijk het plezier en je vorderingen. Begin altijd met een ‘Allround’ of ‘Touring’ Sup-Board en oefen eerst op vlak water met weinig wind. Hieronder vind je enkele SUP basistechnieken.

Opstaan: Leg het board in het water en ga in het midden op je knieën zitten. Leg de peddel voor je, in een hoek van 90 graden in de richting van het bord. Gebruik de peddel voor de balans, terwijl je voorzichtig opstaat. Ontspan en buig je knieën langzaam en probeer horizontaal met een rechttoe rechtaan houding op te staan.

Positionering: Staan doe je in het midden van je sup-board met de voeten iets gespreid naast elkaar. Een breed gecentreerd parallelle houding geeft de meest stabiele houding op je board. Het herpositioneren van je voeten kun je het beste maken door kleine stappen of hoppen te maken van een halve centimeter.

Peddeltechniek: Peddelen doe je zoveel mogelijk met gestrekte armen en kracht zetten doe je met je lichaamsgewicht. Wanneer je aan de linkerkant van je Sup-board wilt peddelen plaats je je rechterhand op de horizontale grip van je Sup-Paddle. Je linkerhand plaats je vervolgens op ongeveer 65 centimeter onder de grip. Wanneer je wilt gaan peddelen plaats je de top van het blad naast de neus van je board (tussenruimte 20 cm) in het water en trek je het blad zo recht mogelijk door het water langs je board tot ongeveer aan je hiel en niet voorbij je benen. Om door het water te peddelen gebruik je met name je bovenlichaam.

Draaien: De makkelijkste manier om in eerste instantie te draaien of wenden is simpelweg om "achteruit" te peddelen, net als bij het kanoën. Een andere effectieve manier om je Sup-Board te draaien is door het blad van je peddel achterstevoren bij neus van je board in het water te steken en (halve)ronde bewegingen te maken.

Stoppen: Stoppen of vaart minderen tijdens het Suppen is vrij eenvoudig. Houd simpelweg je peddel verticaal op een positie in het water.

Foto's