Windsurfen

Windsurfen, of windsurfing, is een samensmelting tussen zeilen en golfsurfen die in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd aan het einde van de jaren zestig. Windsurfen doe je met een plank wat lijkt op een surfboard met een staartvin waarop een zeil is bevestigd. De mast inclusief zeil bedien en controleer je middels een giek, die midden op je board is bevestigd.
Sommige mensen denken dat windsurfen echt moeilijk is.

In tegenstelling tot golfsurfen heb je bij het windsurfen geen grote golven nodig. Je bent dus iets minder afhankelijk van factoren als getij en swell. Factor wind of beter gezegd windkracht speelt daarentegen wel een belangrijk rol. Omdat je minder afhankelijk bent van verschillende weerelementen is windsurfen een surfsport die je gemakkelijker op veel meer plekken kunt beoefenen en leren. De laagdrempeligheid van windsurfen heeft er mede voor gezorgd dat windsurfen nog steeds een van de meest beoefende surfsport is.

Materiaal

Windsurfen is eenvoudig, leuk, extreem snel en je kunt het in relatief korte periode te leren met behulp van gespecialiseerde en ervaren instructeurs. Daarnaast is het belangrijk dat je werkt met goed materiaal en uitrusting. Een goede windsurfuitrusting bestaat minimaal uit een goed surfboard, zeil met de juiste oppervlak, giek die op de juiste lengte is afgesteld, ophaalkoord, voetbanden, goed zwemvest en/of passend wetsuit.

Windsurf-boards: Hieronder vind je overzicht van enkele windsurfplanken. Windsurf boards lijken erg op surfboards en worden gekenmerkt door de staartvin en met voor- en achterkant. Elk type Sup-Board verschilt in vorm, lengte, kromming (Rocker), breedte en gewicht die met name het verschil bepalen in factoren als wendbaarheid, stabiliteit en weerstand (Glide).